• nr. 14 - december 2017

  Dit jaar kreeg de top van Febelfin een nieuw gezicht. Johan Thijs trad aan als voorzitter en Karel Van Eetvelt ging aan de slag als CEO. Voor 360° was dit een uitgelezen kans om een gesprek te hebben met de twee “nieuwelingen”. Het resultaat is een gesprek met veel passie en visie over de financiële sector van vandaag én - vooral - van morgen. “De digitalisering wordt voor de sector een nog grotere uitdaging dan de financiële crisis.”

 • nr. 14 - december 2017

  Sinds de jaren ’70 hebben de Belgische banken - dankzij een efficiënte interbancaire samenwerking - innovatieve betaaldiensten ontwikkeld op maat van de gebruikers, of het nu particulieren of bedrijven zijn. Terwijl technologie toen vooral processen diende te automatiseren en optimaliseren, is het vandaag een katalysator voor innovatie maar ook een belangrijke inzet op het vlak van concurrentie. 

 • nr. 14 - december 2017

  Belgen zijn gewoontedieren, ook wat betreft hun betalingen. Meestal kiezen ze ervoor om cash geld boven te halen, voornamelijk voor kleinere bedragen. Zo betaalt de Belg 63% van zijn betalingen cash. Het gemiddelde bedrag ligt op 12 EUR.

 • nr. 14 - december 2017

  Van deze digitale nieuwsbrief bestaat ook een PDF-versie.

 • nr. 13 - oktober 2017

  Het internet en de digitale revolutie hebben de manier waarop banken werken en consumenten betalingen doen, volledig op zijn kop gezet. Deze evolutie plaatst ook de beveiliging van onze betaalsystemen in een nieuw licht. Hoe kunnen we elke dag veilige betalingen garanderen en hoe blijven we cyberfraudeurs te snel af? Tim Hermans (Nationale Bank van België), Niek De Taeye (B-Hive) en Kristof Browaeys (Internetbanking Security Febelfin) geven hun visie.

 • nr. 13 - oktober 2017

  De strijd tegen cybercriminaliteit blijft vandaag al lang niet meer beperkt tot de verschillende modi operandi van fraudeurs. Banken moeten acties ondernemen om cyberrisico’s te identificeren, rapporteren, beperken en voorkomen. 

 • nr. 13 - oktober 2017

  Internetbankieren heeft de voorbije jaren een hoge vlucht genomen. Er waren in 2016 maar liefst 11,8 miljoen abonnementen in omloop. 10 jaar eerder waren dat er nog 3,8 miljoen. Mobiel bankieren legt zo mogelijk een nog sterker rapport voor. 

 • nr. 13 - oktober 2017

  Van deze digitale nieuwsbrief bestaat ook een PDF-versie.

 • nr. 12 - juni 2017

  “It was the best of times, it was the worst of times.” Meer dan twaalf jaar lang stond Michel Vermaerke als CEO aan het roer van Febelfin. In vaak stormachtige omstandigheden leidde hij de bankenfederatie door de zwaarste financiële crisis sinds de jaren dertig. Vandaag is de wereld in (relatief) rustiger water terechtgekomen en staat Vermaerke voor een nieuwe uitdaging. Maar niet zonder eerst met ons terug te blikken op meer dan een decennium bij “zijn” Febelfin. “Banken hebben intrinsiek een maatschappelijke rol te vervullen.”

 • nr. 12 - juni 2017

  De steeds verder oprukkende digitalisering confronteert de financiële sector met een nieuwe realiteit. De consument van vandaag verwacht flexibele financiële diensten die 24/24 beschikbaar zijn en wil geholpen worden op momenten die hij zelf kiest, los van de openingsuren van het fysieke bankkantoor.

Pagina's